Tişört Baskı Nasıl Yapılır?
Severek ve Zevkle Giyilen tişörtlerin desenleri,tasarımların ,üzerine yazılan mesajların tişört üzerine baskıları çok çeşitlidir.Bir çok Farklı malzeme ve yöntem ile baskı yapılabilmektedir.
Şimdi Bunları İnceleyelim.
Profesyonel Şekilde Yapılan Baskı Yöntemleri
1- Empirime Baskı Yöntemi
Serigrafi Baskıda diyebileceğimiz baskı yöntemidir
kalıcı baskılar ve çok adetli işlerde tercih edilir diğer baskı yöntemlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır
Kalıp Baskı ile ipek üzeri pozlanarak tekstil pigment boyaları ile yapılır.
Kalıp Maliyeti olması nedeni ile biraz pahalıdır ancak adetler eğer binli veya onbinli rakamlarda ise baskı maliyeti düşmektedir.
Normalde Pazarlada veya mağazalarda satılan ürünlerin üzerinde ki baskı yöntemidir
Empirime Baskı yöntemleride çoktur aslında ipek pozlama ile baskıların yanında
ipek pozlama ile direk tişörtün üzerine baskı yapalabilir
birde Transfer kağıtlarının üzerine şeker baskı yada plastik baskı diye tabir edilen baskı yöntemleride vardır daha az adetli baskılarda kullanılabilir.
Kalıplar serigrafi tezgahina takılır ve özel kağıtlarımızın üstüne basılır. Kağıtlar tozlanır sonrasında fırında kağıtlar kurutulup bu şekilde boyaları da kurutmus oluruz. Neden kurutma işlemi yaparız çünkü toz ıslakken boyanın üzerinde tutunur ve kurutma ile boyanın içine nüfus eder bu da baskının yıkamalardan etkilenmemesini sağlar.
Tişört baskısı için son işlem ise presleme işlemidir ve yaklaşık 1 ton ağırlığında pres yapabilen özel baskı preslerimizde tshirt kumaşı üzerine baskıyı baskı şekline göre değişiklik gösteren 130 ve 200 derece arasındaki ısı ile kumaş üstüne baskıyı yapıştırmış oluruz. Bu baskı sistemi yıkamalardan etkilenmeyen en kaliteli baskı sistemidir.
Özel tranfer kağıtlarının üzerine gene ipek baskı yapılarak baskılar bu sefer tişörtde değil direk transfer kağıdına yapılır ,transfer kağıtlarının üzerine yapılan bu baskıları sonrasında tişörtlere transfer presleri vasıtası ile tekrardan aktarılır ,uzun kullanım ve yıkamaya çok fazla dayanıklı bu transfer yöntemide farklı bir baskı tekniğidir.
2- Dijital Baskı Direk Tişört üzerine Direk Tişört üzerine Baskı Yapılır
Özel Baskı Makineleri vardır,dijital baskı makineleri pahalı baskı makineleridir profesyonel baskıcılar veya baskı merkezleri tarafından kullanılır
avantajları kişiye özel baskılı tişörtleri bu makinelerde rahatlıkla ister bir adet isterseniz yüzlerce olarak basabilirsiniz aynı malıyet ile basma imkanı vermektedir.
Özel ekolojik doğa dostu boyalar kullanılır bu makinelerde
dikşli veya dikişsiz tişörtleri çok hızlı bir şekilde basma imkanı vermektedir.
3- Transfer Baskı Yöntemi
Transfer askı yöntemi az adetli 1 ile 100 arasında lazer yazıcılar yardımı ile basılan bu özel transfer kağıtları tişört üzerine gene bir ısı transfer presi yardımı ile basılabilmektedir
Pahalı bir baskı Yöntemidir az adetli tişörtleri veya koyu zemin tişörtleri bu yöntem ile basmak mümkündür.
İthal olan bu özel transfer Kağıtarı tişörtün Açık zemin veya koyu zemin olması ,pamuklu ve ya başka tip olması transfer kağıdı çeşidini etkilemektedir.
Koyu zemin transfer kaıtları açık zemin transfer kağıtlarına nazaran biraz daha pahalı transfer kağıt çeşitidir
4- Süblimasyon Transfer Yöntemi
Kimyada süblimeşmeyi herkez görmüştür özel süblimasyon boyaları 180 derecede ısı transfer pres yöntemi ile karşı tişört üzerine nufus ederek transfer olmaktadır, sıvı halden gaz haline geçen süblimasyon boya pamuk polyester karışımı olan tişörtler üzerine nufüz ederek transfer edilir diğer lazer baskı makinelerinde yapılan transfer kağıtlarında nazaran biraz daha ucuz bir yöntemdir tabiki bir süzblimasyon yazıcı veya plotterı ve ısı transfer presi makinelerine ihtiyaç duymaktadır.
Özel süblimasyon transfer kağıtları lazer yazıcı transfer kağıtlarına göre daha ucuz dur.
Ancak Her yöntemin bir avanajının yanında dezavantajlarının olması süblimasyon baskı tekniğindede bu dez avantajlar mevcuttur nedenine gelince özel polyester karışımlı malzeme üzerine yapılabilmektedir pamuklu kumaş üzerine yapılamamaktadır ve koyu zeminlerde pekde iyi sonuç alınamaz süblimasyon baskı tekniğinde
Evde Kendiniz Tişört Baskı Nasıl Yaparsınız
Tişört baskı işlemini dilerseniz daha da özel olabilmesi için sizler de yapabilirsiniz. İstediğiniz bir şeyi düz bir tişörte basmak oldukça kolaydır.
Dilerseniz tişört baskı işlemini kendiniz evde de gerekli malzemeler yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.
İlk olarak yapmanız gereken malzemeleri edinmek. Beyaz pamuklu düz bir tişört işinize yarıyacaktır. Basmak istediğiniz bir fotoğraf, kopya kağıdı, 3H ve 7B kalemleri, kumaş boyası edinmeniz gereken en önemli malzemelerdir. Fırça ve bir parça mukavva da lazım olacaktır. Son olarak içi su dolu bir kavanoz ve ütüyü de hazırlayalım.
Öncelikle yapmamız gereken şey baskılama yapacağımız resmin hatlarını ve ana şekillerini kopya kağıdına çıkarmak. Kopyasını alırken keskin uçlu 3H kalemi kullanabilirsiniz. Detayları ve resimdeki ince şekilleri resmin dışında bırakalım. Tişörtünüz koyu renk ise pastel boya kullanmanızda yarar var.
Hazırladığımız kopyanın fotokopisini dilediğimiz boyda fotokopisini çekelim. Uygun boyu ayarladıktan sonra da fotokopinin bir kopyasını oluşturalım.
Ardından kopyayı ters çevirelim ve şeklin çizgileri üzerinden keskin uçlu kalem yardımıyla geçelim. Daha sonra kağıdı ters çevirelim ve düzgün bir şekilde tişörtün üzerine yerleştirelim. Yerleştirdikten sonra ise tekrardan keskin uçlu kalem yardımıyla üzerinden geçelim.
Sert bir kartonu tişörtün boyunda keserek yerleştirmeniz hem daha rahat çalışmanızı sağlayacaktır hem de boyaların karışmasını önleyecektir.
Kontrol ederek kopya kağıdını tişörtün üzerinden alalım. Çizgiler boyama işlemi için keskin ve belirgin olmalı. Çizgilerin net olduğundan emin olalım.
Resmin arka planını tercih ettiğiniz bir rengi kullanarak dolduralım. Güzelce boyanmasına dikkat edelim.
Resimde bulunan küçük şekilleri boyamak için 4 numara filbert fırçayı kullanalım. Daha geniş alanları boyamak için de 6 mm olan yassı fırçayı kullanmanızda yarar vardır. Boyama işlemini yaparken resmin diğer yanlarını boya yapmamak için bir kağıt yardımıyla kapayalım.
Şimdi ise işlemin en eğlenceli kısmına geldik. Çizim işimizi bitirdikten sonra boyama işlemine geçebiliriz. Boyadığınız alanların kurumasını bekleyerek boyama işlemine devam edebilirsiniz.
Boyama işlemi bittikten sonra kontür ile hatların üzerinden geçerek resmi netleştirebilirsiniz. Boyanan yerin özelliğine göre çizgilerin kalınlığını ayarlayalım.
Son olarak boyanın kuruma işlemi tamamlandıktan sonra tişörtü ters çevirelim ve ütüleyelim. Bu sayede renkleri sabitlemiş olacağız.
Keyifle hazırlayacağınız baskı işlemi tamamlanmıştır. Bu yöntem sayesinde dilediğiniz baskıyı hazırlayabilirsiniz.
Sizlerle evde kendi başınıza yapabileceğiniz tişört baskılama işlemini anlattık. Onca aşamayı bir başınıza yapmak yerine bize güvenebilirsiniz. Profesyonellik ve tecrübe isteyen tişört baskı işlemi için işi uzmanına bırakın matbaagram.com ailesine güvenin.
1-Ütü Kullanarak Tişört Baskı Nasıl Yapılır?
Genellikle tişörtlerde tercih edilen, ancak istediğiniz her kıyafet için de uygun olabilecek baskıları evde kendi başınıza ütü ile yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik malzemeler de kolaylıkla bulabileceğiniz türden. İşte ev ortamında ütü aracılığıyla tişört baskı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:
Makas
Yağlı kağıt
Streç film
Ütü
Baskısını yapacağınız tasarımın A4 çıktısı
Tişört
Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra kullanacağınız şablonu, baskı yapacağınız alan büyüklüğünde kesin. Ardından bu şablonu 3-4 kat streç film ile sarın. Bu esnada streç film ile sararken hava kabarcığı oluşmamasına dikkat etmenizde fayda var. Aksi halde şablonunuz üzerinde oluşan kabarcıklar baskının tişört üzerine tam anlamıyla çıkmasına engel olacaktır.
Eğer hava kabarcığı oluştuysa, kabarcıkların üzerine bastırarak bu oluşumların dağılmasını sağlayabilmeniz mümkün. Öte yandan streç filmin fazlalıklarını da makas yardımıyla kesmeniz gerekiyor. Bunların ardından tişörtünüzü sert bir zemin üzerine kırışmadan uygulama yapabilecek şekilde serin.
Streç ile sardığınız şablonunuzu tişört üzerinde baskı yapmak istediğiniz alana yerleştirin.
Sonrasında yağlı kağıdı streç film ile sardığınız şablon üzerine getirerek ütüleme işlemine geçin. Yağlı kağıdın kenarlarından başlayarak ütülemeye başlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 dakika ütüyü şablon üzerinde gezdirerek presleme işlemini tamamlamış olacaksınız.
2-Kumaş Boyama ile Tişört Baskı Nasıl Yapılır?
Tişörtlerinizin üzerindeki desenlerin size özel olmasını istiyorsanız, deneyebileceğiniz bir diğer yöntem de kumaş boyama ile baskı olabilir. Hem de bu işlem için baskı makinesi kullanmaya gerek dahi duymayacaksınız. Peki kumaş boyama ile tişört baskı işlemi için gerekli malzemeler nelerdir?
Beyaz pamuklu tişört
3H veya 7B kalem
Kumaş boyası
Fırça 4 numara ve 6mm
Su kabı
Ütü
Mukavva
İşleme başlarken yapmanız gereken ilk adım baskı yapmak istediğiniz görseli ana hatları ile kopya kağıdına çizmek. 3H kalem ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Görselin detaylarını ve ince hatlarını ise daha sonraya bırakabilirsiniz.
Eğer açık renk yerine koyu renkli bir tişört kullanacaksanız, baskı yapacağınız deseni kopya kağıdına çıkarmak için pastel boya kullanmanız daha uygun olacaktır. Buna ek olarak, hazırladığınız görselin baskı yapmayı istediğiniz boyutta fotokopilerini çektirmeniz de işinizi kolaylaştıracaktır.
Erkek model üzerinde düz beyaz tişört üzerine baskı yapılmış Kendi Diledğiniz tasarımı
Tişört üzerine çizim yaparken, tişörtün altına sert bir mukavva yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından tişört üzerinde sabit duracak bir şekilde yerleştirdiğiniz kopya kağıdını ters çevirin ve çiziminizi keskin uçlu 3H veya 7B kalem ile tekrar çizin. Bunu yaparken de çizimi keskin hatlı ve belirgin bir biçimde çizdiğinizden emin olun. Daha sonra ise hazırladığınız görselin arka plan boyamasına geçebilirsiniz.
Bu noktaya kadar kumaş boyama ile tişört baskı için gerekli hazırlıkları tamamladığınıza göre artık hayranlık uyandıracak bir tişörte sahip olmak için uygulama sürecine geçebilirsiniz. Bu anlamda, tişört baskınızın arka planı için tercih ettiğiniz renk ile boyamaya başlayabilirsiniz. Farklı renklere boyayacağınız alanları kağıt yardımı ile kapatarak boyaların karışmasını engelleyebilmeniz mümkün.
Detay çizimlerini renklendirmek için ise 4numara fırça kullanabilirsiniz. Daha geniş alanların boyanması için de 6 mm ölçüye sahip yassı fırça kullanarak çiziminizi daha kolay renklendirebilirsiniz. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra kontür ile hatların üzerinden geçerek çizimi belirginleştirin.
Son olarak, boyaların kuruduğundan emin olduktan sonra tişörtünüzü ters çevirin ve ütü ile üzerinden geçerek baskı uygulamasını sabitleyin.